Ορισμένες Ιστορικές Διευκρινήσεις

Mια από τις πιο γνωστές ανακρίβειες που εξακολουθεί να αναπαράγεται στους δυτικότροπους κύκλους Reiki είναι ότι ο Usui sensei υπήρξε Xριστιανός ιερέας και διευθυντής του Πανεπιστημίου Doshisha στο Κιότο της Ιαπωνίας και ότι ανακάλυψε το Reiki μετά από πολύχρονη αναζήτηση ανά τον κόσμο με αφορμή την ερώτηση ενός μαθητή "Πώς θεράπευε ο Χριστός;"

Σίγουρα ο Usui sensei δεν ήταν Χριστιανός, αφού από την αρχή έως το τέλος της ζωής του υπήρξε Βουδιστής (μη κληρικός). Και σίγουρα η τέχνη που εμπνεύστηκε ο Usui sensei δεν ήταν η μέθοδος που χρησιμοποιούσε ο Ιησούς για να θεραπεύσει. Γνωρίζουμε πια ότι δεν υπάρχει κανένα βάσιμο στοιχείο για όλα αυτά και ότι αποτελούν ιστορικές ανακρίβειες, που οφείλονται κυρίως στην κυρία Τακάτα, η οποία, από καλή πρόθεση φυσικά να διαδώσει την τέχνη Reiki στη Χαβάη και τις ΗΠΑ, και δεδομένου των άκρως αρνητικών Αμερικανο-Ιαπωνικών σχέσεων που επικρατούσαν στην εποχή της, άλλαξε την ιστορία ώστε να μπορέσει να προσεγγίσει το Αμερικανικό κοινό.

Eπίσης στους δυτικούς κύκλους Reiki λέγεται ότι ο Usui-sensei επανακάλυψε τη μέθοδο Reiki μέσα σε βουδιστικές γραφές ή ότι η μέθοδος Reiki ήταν μια αρχαία Θιβετανική ή Αιγυπτιακή πρακτική κτλ κτλ. Παρότι πολλοί πολιτισμοί ανακάλυψαν και εφάρμοσαν διάφορες μορφές ενεργειακής θεραπείας, το Reiki Ryoho - αυτή η συγκεκριμένη μέθοδος διοχέτευσης της συμπαντικής ενέργειας μέσω της επίθεσης των χεριών- ήταν μία έμπνευση του Usui-sensei. Η εντιμότητα και η ευγνωμοσύνη επιβάλλουν να αναγνωρίζουμε ο Usui sensei υπήρξε εμπνευστής και ιδρυτής του Reiki Ryoho και αν μη τι άλλο είχε την καλοσύνη να την μοιραστεί μαζί μας. 

Ο Usui-sensei επίσης επινόησε τον όρο "Reiki Ryoho" για να δηλώσει τη θεραπευτική τέχνη και πρακτική (ryoho) που διοχετεύει τη θαυματουργή και ιερή (rei) ενέργεια του σύμπαντος (ki). Επίσης την ονόμαζε και Reiho.

Ακόμη μία λανθασμένη πληροφορία που κυκλοφορεί χρόνια τώρα κυρίως στους δυτικούς κύκλους Reiki, είναι ότι Usui-sensei ανήκε στην Βουδιστική Σχολή Τendai ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι ανήκε στην σχολή Shingon. Ο Usui-sensei δεν ανήκε σε καμία από αυτές τις σχολές, αντίθετα ήταν ακόλουθος της βουδιστικής σχολής Jodo-shu (Άμωμη Χώρα), εξού και ότι ο τάφος του που βρίσκεται στα κοιμητήρια του ναού Saihoji στο Τόκιο, ο οποίος υπόκειται στην σχολή Jodo-shu. Το γεγονός ότι ο Usui-sensei επέλεξε το όρος Κουράμα (άλλοτε της σχολής Tendai και από το 1949 της σχολής Kurama Kokyo) δεν σημαίνει ότι ο Usui-sensei ήταν ακόλουθος αυτής της σχολής [περισσότερα γι' αυτό το θέμα, βρείτε στην σελίδα Kurama.]

Και πολλές άλλες τέτοιες ανακρίβειες, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο διαιωνίζουν την σύγχυση στο μυαλό των ανθρώπων και διαστρεβλώνουν τον τρόπο που προσεγγίζει και αντιλαμβάνεται κανείς αυτήν την τέχνη Reiki.

Η Σχολή Κomyo ReikiDo αισθανόμενη την ευθύνη που έχει προς τους μαθητές και την υπόλοιπη κοινότητα Reiki, ερευνεί και διαλευκάνει την ιστορία του Reiki Ryoho και προτιμά να παραμένει πιστή στα πραγματικά και εξακριβωμένα γεγονότα.